Dobro došli!

Na ovom blogu upoznajte se sa planinama Crne Gore, učestvujte u kreiranju istog , razmjenjujte mišljenja i ideje.

Najljepša crnogorska planina?

Durmitor

среда, 24. март 2010.

Planine u Crnoj Gori

Kroz Crnu Goru se protežu Dinarske planine, koje izbrazdano kreću iz Slovenije i Hrvatske, na severu a dostižu svoju najveću visinu u unutrašnjosti Crne Gore, Albanije i Makedonije.

Montenegro Mountains

Planine u Crnoj Gori imaju veliko bogatstvo šumskog fonda tekućih voda prekrasnih pašnjaka pećina ...

The Mountains of Montenegro

Ljubišnja

Nalazi se na severu Crne Gore. Najviši vrh Dernečište ja na 2238 metara. Na njoj se nalazi rudnik cinka i olova "Šuplja Stijena". Planina jeprekrivena četinarskom šumom, poznata je po raznim endemičnim i lekovitim biljkama. Snega ima često i leti, a zimi padne i po nekoliko metara. Najbliži grad Pljevlja udaljen je oko tridesetak kilometara.

Bjelasica

Po mnogima najlepša planina Crne Gore. Dužina i širina iznose 30 kilometara u obliku kruga. U biser ove planine "Biogradsko jezero" slivaju se vode koje ostaju na površini planine. Bjelasica ima laku pristupačnost, veliko bogatstvo šumskog fonda i tekućih voda. Ovde su zelena leta i bele zime. Najviši vrh Bjelavice je "Crna glava", visoka 2139 metara

Garač

Nalazi se severozapadno od Podgorice. Pruža se pravcem severozapad - jugoistok. Poznat po mnogim istorijskim događajima.

Golija

Nalazi se severozapadno od Nikšića. Najvišlja tačka je 1945 metara. Severo- zapadno od planine Golije nalazi se Golijski kraj, poznat po stočarstvu.

Durmitor

Planina i nacionalni park u Crnoj Gori. Najviši vrh "Bobotov kuk" iznosi 2523 metara. Naziv potiče od keltskih reči " dru mi tore" odnosno planina puna vode. Predeli Durmitora, po lepoti i neokrnjenosti retko i autentično delo prirode, proglašeni su nacionalnim parkom 1952. godine. Smešten na severozapadu Crne Gore sa kanjonima Tare i ostalim delovima, ukupno zaizima površinu od 39 000 ha. Lepotu posebno draže 18 ledničkih jezera, nazvani "gorske oči". Najveće i najatraktivnije je Crno jezero, dva kilometra udaljeno od Žabljaka, zimskog turističkog centra Crne Gore. Među najlepšim ukrasima su i silovite reke koje su ovom području podarile velelepne kanjonske doline. Ovo mesto je prirodna vrednost naučnika i ljubitelja prirode.

Lovćen

Nalazi se u jugozapadnom delu zemlje i proteže se do obale Jadranskog mora. Najvišlji delovi su vrhovi "Štirovnik" i "Jezerski vrh" 1749 metara odnosno 1657.

Orijen

Najviša subadriatička planina dinarskog orogena. Najviši "Zubački kabao" je 1894 metara visok osim njega ima još šest vrhova iznad 1800 metara nadmorske visine. Kao jako krševita planina Orjen je bezvodna a pored toga tu pada najviše kiše u Evropi. Najizrazitiji je visokoplaninski predeo koji je je prekriven visokim bukovo-jelovim šumama.

Rumija

Planina na Crnogorskom primorju, između Skadarskog jezera i Barskog polja. Najviša tačka je na 1593 metara. Severoistočna strana je oskudna vodom, dok na jugozapadu ima više izvora i tri rečice Željeznica, Bunar i Međurječ. Nekada prekrivena gustim šumama danas samo ponegde delovi listopadnih i borovih šuma. Tu su još prostrani pašnjaci i na padinama manja naselja.

Sinjajevina

Nalazi se jugistočno od Durmitora, najviši Jablanov vrh je na 2203 metara. Na planini ima visoko planinskih pašnjaka

Somina

Na granici Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Najviši vrh je Tikvina na 1601 metara. Dodiruje se sa Golijom i Njegošom od okolnih planina. Ime je dobila po istoimenoj četinarskoj žbu- nastoj biljci koja raste na visokoj nad- morskoj visini.

Hajla

Planina u sklopu Prokletija, na granici Kosova i Metohije i Crne Gore. Najvišlji deo je na 2403 metara.

Нема коментара:

Постави коментар